כשאורלי ורדי הייתה בת 10 חודשים, היא התחילה להמהם את "יש לי יום יום חג" של הגשש החיוור ומאז היא לא מפסיקה לשיר. מסלול עשיר אצל מיטב המורים לפיתוח קול הניב אצלה סופרן מלטף, ייחודי, לא אופראי ולא מאוד נקי, במובן הטוב של המילה: יש לה איזו צריבה קלה שמעניקה משמעויות לצלילים שהיא מפיקה. באמת קול נדיר.
יש לה כבר שני אלבומים בין-לאומיים ""A Million Love Songs ו-So Many Things to Say"", שזוכים להצלחה רבה בתחנות רדיו בחו"ל.
בשנים האחרונות, הצטברו אצלה שירי הנצחה מקוריים, פרי עטם של יוצרים ומשוררים שונים, שאיבדו את יקיריהם במלחמות ישראל ובפעולות איבה. ורדי החליטה לקחת שירים אלו, לצד חידוש נוסטלגיות שלא נס לחן ולהוציא אלבום שירי זיכרון.
לכל אדם, שירי זיכרון אומרים משהו. העצב המדכדך, הידיעה כי החיים פה גובים מעת לעת מחיר דמים שאין יקר ממנו, היעדרה של התקווה לשינוי – כל אלה מתקיימים גם בלי שירי האבל. שירי הזיכרון, בידיו של העורך הנכון, יכולים לעטוף את התחושות האלה באווירה מתאימה. הכול נוגה ביום הזה וגם הפסקול שלו נוגה, מַנחה לעוד מחשבה חיים צעירים שנגדעו, על זיו העלומים שפסק. תחשבו רגע, זיו עלומים. כמה קורנים פניהם של העלמים והעלמות. כמה נורא להיפרד מהם לתמיד, בטרם הספיקו.
בשנים האחרונות, מציע הרדיו במה לשירי הנצחה מקוריים ("עוד מעט נהפוך לשיר", למשל) והלב הדואב יודע כי יש עוד ועוד שירים אודות עוד ועוד מונצחים.
"שירי זיכרון והנצחה" של אורלי ורדי בהחלט מספק מעטפת ראויה לימי הזיכרון האלה. הדיסק הזה הוא תמהיל נכון בין שירים מוכרים לחדשים. יש מי שמבכה את אובדנו בייאוש. יש מי שמייחל לשלום. ורדי מגישה את השירים, אלה ואלה, באינטרפרטציה אישית ומאוד מיוחדת. בדיקציה מושלמת וברי"ש גרונית, היא בו-זמנית גם מכניסה המון רגש לשיר וגם מייתרת את עצמה מן היומרה.
זו נקודה חשובה, שמלמדת על היחס והכבוד לשירים האלה. ורדי מבינה היטב שלא היא הנושא כאן. השכול הוא הנושא. האובדן, חוסר האונים, רצונו של השָכּול למות גם. זה הנושא. ורדי גם עושה מעצמה רק צינור שמעביר את זה וגם שרה את זה במלוא ההזדהות והרגש.
"כמו בלדה" (אם זר קוצים כואב), "מה אברך", "אדמה", "אין לי ארץ אחרת", "לכל איש יש שם" ו"שיר ארץ" הם השירים המוכרים כאן. ורדי משנה מעט, פה ושם, מתוך חירות היוצר ועבור ההגשה האישית. מרתק לשמוע את הפירושים שלה לשירים שהאוזן התרגלה כל כך לשמוע בביצוע מסוים אחר.
את השירים הלא-מוכרים הלחין (אחד אִתה), עיבד והפיק מוזיקלית עופר המרמן, בעלה של ורדי וזה הלינק שבו אפשר להוריד חינם את כל הדיסק ולשמוע את שירי הזיכרון וההנצחה בקול אחר:
כדאי.